Pohvale o novoj zgradi stižu od eminentnih građevinskih portala

“U zaštićenom gradskom jezgru Subotice nikao je objekat s veoma interesantnim pročeljem. Međutim, on nije bio deo originalnog projekta” – ovako počinje tekst u poznatom web portalu za gređevinu i arhitekturu, Gradnja.rs, o novoj zgradi koju je DG Company izgradio u ulici Šandora Petefija.

Izrada projekta fasade stambeno-poslovnog objekta u ulici Šandora Petefija 3 i 5 u Subotici bio je specifičan zadatak, kakav se retko viđa u ovdašnjoj arhitektonskoj praksi. DG Company je, uz podršku gradskog Zavoda za zaštitu spomenika raspisao međunarodni konkurs za arhitektonsko rešenje ulične fasade. Razlog za ovu saradnju je pozicija objekta koji se nalazi u zaštićenom gradskom jezgru Subotice između dva objekta sa zaštićenim stilskim fasadama s kraja 19. veka – zgradama Gimnazije i Poliklinike.

Portal navodi podatak da je na konkurs pristiglo 93 rada iz 17 zemalja, a da je prvu nagradu dobilo je rešenje arhitektonskog studija PLATFORMA iz Beograda. Nakon postignutog dogovora s investitorom došlo je do manjih korekcija konkursnog rešenja kako bi se novo rešenje fasade prilagodilo situaciji na već aktivnom gradilištu.

Fasada se definiše kao “elegantan i otmena jer dobija na slojevitosti” što je postignuto povlačenjem poslednje, najviše etaže u meri u kojoj su to uslovi dozvoljavali. Ovim malim povlačenjem, objekat ne pretenduje da dominira nad fasadama svojih izuzetno važnih suseda, nego ih naprotiv prati na prijateljski, a opet autentičan način.

Osvrnuli su se i na vezu sa nasleđenim duhom lokacije tj. korišćenje elementa dekoracije sa objekta koji se nekada ovde nalazio dekorativni cvet.

Web sajt gradnja.rs navodi princip kako se razbija neujednačena podela fasadnih panela, žardinjera i pomerljivih zastora. Navedeno je raščlanjivanje na tri različita dela gde je najveći deo središnjeg poteza uličnog fronta urađen u kamenu svetle nijanse.